English

Skolmysteriet på Gottsunda Teater

För första gången återges en av de populära böckerna om LasseMajas Detektivbyrå på en teaterscen. Vi har besökt en repetition och mött både premiärnerver och amatörteaterglädje.

När repetitionen ska börja hoppar några av barnskådespelarna omkring med bara fötter över scengolvet. De färgglatt målade dekorskärmarna i Lotta Enbrands scenografi fladdrar till. Vid vårt besök är det några få dagar kvar till urpremiären av ”LasseMajas detektivbyrå – skolmysteriet”. Föreställningens regissör Maria Trost har dramatiserat en bok med samma titel. Ett par av Martin Widmarks populära böcker om detektivduon har blivit filmer tidigare och 2006 kunde den ses i SVT:s julkalender. Men detta är första gången invånarna i den påhittade orten Valleby tar plats på en teaterscen.

Huvudrollerna som Lasse och Maja dubbleras och just denna dag är det Helin Sida och Joel Oscarsson Löwgren som ska repetera. De går båda två i klass 5A i Valsätraskolan.

– Maja är den som tänker lite mer och är uppmärksam. Man måste tänka på att man ska vara den personen man spelar, visa med känslor och hela kroppen att man är någon annan, säger Helin Sida om sin roll.

– Man måste våga ta ut svängarna. Lasse är nog mer ouppmärksam och den som har mycket fantasi. Det är ofta han som hittar lösningarna på deckargåtorna. Maja är den som håller ordning, säger Joel Oscarsson Löwgren.

Tanken på premiären gör dem lite nervösa.Tänk om de tappar bort repliker och måste be sufflösen om text! Men det roligaste med föreställningen är att både barn och vuxna gör den tillsammans.

– Det är kul att få spela pjäsen där en riktig rektor (Tomas Rylander) spelar rollen för han vet ju hur en rektor är, förklarar Joel Oscarsson Löwgren.

– Det är också roligt för vi som är med lär känna varandra på annorlunda sätt, säger Helin Sida.

För Karin Allgulin Sjölin, som spelar fröken Gun, har teaterprojektet inneburit en början på en helt ny amatörteaterkarriär efter det att hon nyligen pensionerats som lärare.

– Pjäsen utspelas i skolmiljö som jag känner väl och det är inte så svårt att identifiera sig med Gun, säger hon.

Maria Trost, samlar ihop hela ensemblen i en ring. Efter en kort information om att en sångpedagog ska träna med dem senare och förmaningar om att komma ihåg när skärmarna ska flyttas kan genomdraget äntligen börja.

– Kolla att ni har alla era grejor på plats bakom scenen, ropar Maria Trost till barn och vuxna i kulissen.

Ljusteknikern Ferkó Matolesi sänker ljuset i salongen och spelet kan börja.

 

Källa: Upsala Nya Tidning