LasseMajas Detektivbyrå och Akademibokhandeln i samarbete med SOS Barnbyar

I höst är succéserien LasseMajas Detektivbyrå av Martin Widmark och Helena Willis dubbelt aktuell, dels med nytt äventyr i bokform, Brandkårsmysteriet, dels med ny biofilm, Skuggor över Valleby. Nu inleds också ett samarbete med SOS Barnbyar och Akademibokhandeln, där en del av den insamlade summan går till ett projekt att översätta barnböcker till de språk som talas i SOS Barnbyars uppbyggda skolor. 

För varje sålt exemplar av Brandkårsmysteriet under hösten går 10 kr till SOS Barnbyar och samarbetsprojektet Läsa Lära Leva på Akademibokhandeln. De insamlade pengarna går till att driva en skola i Bouar i Centralafrikanska republiken. De täcker allt från lokalkostnader och lärarlöner till läromedel, pennor och papper.

– Jag hoppas att våra insamlade pengar ska bidra till att underlätta SOS Barnbyars arbete. En viss del av pengarna ska också satsas på att översätta barnböcker till de språk som talas i SOS Barnbyars uppbyggda skolor. Så förhoppningsvis kommer barnen att kunna läsa till exempel LasseMaja och Ronja Rövardotter på sitt modersmål, säger Martin Widmark, författare till LasseMajas Detektivbyrå och initiativtagare till det läsfrämjande projektet En läsande klass.

– Tusentals barn runt om i hela världen har fått lära känna Lasse och Maja, och genom dem lärt sig att läsa och lösa mysterier. Att SOS Barnbyar nu också får bli kompisar med deckarduon känns otroligt fint och stort. Genom vårt arbete kan vi möjliggöra att barn får gå i skolan, säger Pia Watkinson, Chef Företagssamarbeten på SOS Barnbyar. 

Kampanjen pågår 16/10- 31/12 2014 i alla Akademibokhandelns butiker i hela landet.

Martin Widmarks och Helena Willis böcker om LasseMajas Detektivbyrå toppar boklistorna, tar emot pris efter pris och är de mest utlånade på svenska bibliotek.

Att öka läsförståelsen bland barn och unga är något som Martin Widmark brinner för, och år 2012 startade han projektet En Läsande Klass tillsammans med bl a Läsrörelsenoch Junibacken. Martin Widmark har även ett starkt intresse för att föra ut svensk barnlitteratur i utlandet såväl som att föra in barnböcker från andra länder till Sverige.

För mer information, kontakta Tove Kullenberg,
tove.kullenberg@bonnierforlagen.se 08 696 81 89

Martin Widmark
Helena Willis
Om Brandkårsmysteriet
Kampanjen Läsa Lära Leva 
SOS Barnbyar

Bonnier Carlsen – En bok för varje barn

Bonnier Carlsen är ett av Sveriges ledande barnboksförlag. De omkring 120 nya titlarna per år är både svenska originalproduktioner i text och bild, och utländska böcker i översättning. Vi ger ut böcker för barn och ungdomar i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor.