English

Intervju med Amanda Pajus

I filmen Von Broms hemlighet ser vi Linköpingstjejen Amanda Pajus i rollen som Maja. Här berättar hon om filminspelningen i en intervju för Östgöta Correspondenten.

AmandaPajusInfogad

När Amanda Pajus var 9 år bestämde hon sig för att bli skådespelare. Nu är hon 14 och har redan spelat in två kortfilmer och tre långfilmer.

Vi träffar en pigg, pratglad och öppen tjej i parken utanför stadsbiblioteket i Linköping. Amanda har en lucka i schemat på Engelska skolan, tvärs över gatan, där hon går i nian. Vant poserar hon för Correns fotograf bland höstlöven, men det är inte filminspelningarna som gjort henne så bekväm framför kameran.

– Nej, jag och mina kompisar brukar ofta ta bilder på varandra. Foto är ett av mina intressen.

Men Amandas stora och allt överskuggande intresse är film och skådespeleri.

– Jag såg mycket film när jag var liten och tyckte att det verkade roligt. Så när jag var nio år skrev jag mitt cv på en hemsida och fick en roll direkt, berättar hon.

Det var kortfilmen ”Ytspänning”, där Amanda spelade en flicka som får besök av en rånare i sin koja i skogen. Efter ytterligare en kortfilm ”Den brinnande busken”, blev hon uppringd och tillfrågad om att provspela för rollen som Maja i LasseMajas detektivbyrå.

– Det var ju min dröm som gick i uppfyllelse. Och även om filminspelning inte alls är så glamoröst som man tror, så är det ändå det bästa som finns.

Under tre inspelningsperioder 2011–2012 bodde Amanda i Stockholm. Mest hos producenten, men också hos andra kolleger i filmteamet och släktingar.

– Det är så mysigt, man blir som en enda stor familj, säger Amanda entusiastiskt.

Skolarbetet fick hon hjälp med av både lärare på plats i Stockholm och hemifrån på helgerna.

Själva inspelningsarbetet ägde rum i en studio på Lidingö. Allt filmades med så kallad green screen-teknik – där all miljö läggs på i efterhand.

– Ja, det är väldigt speciellt. Vi är i ett limegrönt rum och måste liksom föreställa oss det som finns omkring. Det är lätt att råka springa in i stolar och väggar som inte finns…

Rollkaraktären Maja har rosa hår och verkar hur modig som helst. Är du lik henne?

– Hon är cool, framåt och säger vad hon tycker. Jag gillar henne och vissa likheter finns det nog. Jag kan också vara tuff, men inte alls på samma nivå som hon.

Majas detektivkompis Lasse spelas av Lukas Holgersson som, till skillnad från Amanda, går på teaterskola.

– Jag har inte gått några teaterkurser, men man lär sig otroligt mycket av de andra erfarna skådespelarna.

I ”LasseMajas detektivbyrå – von Broms hemlighet” dräller det av kändisar i rollistan: Tomas Norström, Adam Pålsson (”Torka aldrig tårar utan handskar”), Peter Magnusson, Nasim Al Fakir och Kajsa Ernst.

– Alla var snälla, gav tips och berömde oss. Det var jätteroligt att hänga med dem.

”von Broms hemlighet” är den första av tre LasseMaja-filmer som Amanda Pajus varit med och spelat in. De andra två ”Stella Nostra” och ”Skuggor i Valleby” ska ha premiär 2014 respektive 2015. Där dyker ännu fler kändisar upp, bland andra Henrik Dorsin, Babben Larsson, Christine Meltzer och Alexandra Rapaport.

– Det var coolt att se hur de ger sina karaktärer liv och uttryck.

I december i fjol, när alla inspelningar var klara, dog regissören Walter Söderlund hastigt och oväntat.

– Ja, det var sorgligt. Vi var alla med på hans begravning. Men jag tror att han skulle varit nöjd med resultatet.

Författaren bakom LasseMaja-böckerna, Martin Widmark, har varit med en hel del under inspelningarna och medverkat som statist ibland.

– Han är ju östgöte, precis som jag. Det är kul. Han berättade att han föreställt sig miljön i Valleby lite som en blandning av Gamla Linköping och en by i Norge. Och det stämmer faktiskt med hur det ser ut i filmerna.

Det är inte bara författaren själv som syns på bioduken, även några av Amandas släktingar och kompisar finns med på ett hörn.

– Ja, familjen var ju och hälsade på såklart, men jag fick också bjuda upp några kompisar som fick vara med under några inspelningsdagar.

Ett bra sätt att låta de unga skådespelarna hålla kontakten med verkligheten och vännerna därhemma.

– Det är lätt att tappa kontakten, men så har det inte blivit alls. Mina bästa vänner talar jag om allt med, annars försöker jag undvika att prata så mycket om filmandet.

Amanda verkar stå med båda fötterna på jorden. Håltimmen går mot sitt slut, snart väntar en lektion i SO. Inget filmstjärneliv precis…

– Det är okej, jag gillar min klass. Och nu gäller det att hänga med i skolan. Jag vill gärna gå på något gymnasium med film- och teaterinriktning. Men visst längtar jag till nästa roll!

 

Källa: Östgöta Correspondenten